Gezonde vetten, vetten in balans, anwol bv in barendrecht, a natural way of living

Vetten in Balans

Wie gezond wil leven, zou zo min mogelijk vet moeten eten. Dat hebben we jarenlang gedacht. Maar voor een optimale gezondheid hebben we vet juist nodig. De kunst is alleen om de goede van de slechte vetten te onderscheiden. Want niet alle vetten zijn hetzelfde. En daarbij ook nog eens te zorgen voor de juiste balans van deze vetten. 

Vetten zijn, naast eiwitten en koolhydraten, de pijlers van onze voeding. 

  1. Ze leveren energie
  2. Transporteren in vet oplosbare stoffen door het bloed
  3. Ze zijn de grondstof voor belangrijke bouwstenen in het lichaam

In principe zijn er twee soorten vetten: dierlijke en plantaardige

Over het algemeen kun je stellen dat dierlijke vetten, zoals vlees en zuivelproducten, vooral verzadigde vetten bevatten.

Onverzadigde vetten zijn plantaardig en bijvoorbeeld aanwezig in olijfolie.

Meervoudig onverzadigde vetten bevinden zich onder andere in lijnzaadolie, zonnebloemolie, noten, maar ook in vis

Vetten in balans

De juiste verhouding van vetten in je voeding is van groot belang voor het goed functioneren van je lichaam.

Marthe van der Linden, natuurvoedingskok en eigenaar van ANWOL BV en het platform PowerVrouwen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we veel te veel verzadigde vetten binnen krijgen. Deze overconsumptie van verzadigd vet is schadelijk voor je gezondheid. Vooral vlees en zuivelproducten bevatten verzadigd vet.

Te veel van iets is nooit goed en te veel verzadigd vet waarbij de balans helemaal zoek is zorgt voor tal van degeneratieve aandoeningen, allergieën, stille ontstekingen, depressies en veel andere klachten. 

Essentiële vetzuren
Meervoudige onverzadigde vetten dragen juist bij aan een goede gezondheid. Ons lichaam kan zelf van meervoudige onverzadigde vetten onverzadigd en verzadigd vet maken. 

Omgekeerd kan dat niet, daarom moeten we er altijd voor zorgen dat we deze meervoudige onverzadigde vetten via de voeding binnen krijgen. 

Er zijn twee soorten essentiële vetzuren:

  1. omega 3 (DHA en EPA uit bijvoorbeeld vette vis, lijnzaadolie, algenolie)
  2. omega 6 (linolzuur en linoleenzuur uit bijvoorbeeld sesam-, en lijnzaadolie)


Ook hier geldt dat we van beide moeten gebruiken in de juiste balans voor een optimaal resultaat.

Vitale Fatale Vetten

Bronvermelding

Boekentip Vitale Fatale Vetten van Udo Erasmus

In het boek Vitale Fatale Vetten van Udo Erasmus vind je alles over 
gezonde voeding en vetten.

A Natural Way Of Living Community 

Word ook lid van de 'A Natural Way Of Living Community' waar volop tips, recepten en workshops worden gegeven.
Je bent al lid voor € 49,95 per jaar.
 

A Natural Way Of Living Community van natuurvoedingskok en leefstijlconsulent Marthe van der Linden