Een nieuwe lente, een nieuw begin
Een ontslakkingskuur is gemakkelijk thuis te doen,
maar weet wel goed wat je doet en overdrijf het niet!
Elke dag worden we (vaak ongemerkt) blootgesteld aan talloze schadelijke chemische stoffen. Vervuilde lucht, verontreinigd water, bespoten en bewerkt voedsel met kleurstoffen en conserveringsmiddelen, genotmiddelen zoals suiker, koffie, nicotine en alcohol en ook geneesmiddelen eisen hun tol.
Daarnaast leven we vaak onder stress, waardoor ons lichaam ons voedsel minder goed kan verteren. Tel daar in de winter ook nog een tekort aan zonlicht en frisse buitenlucht, plús het eten van zware kost bij op en je begrijpt waar die moeheid in het voorjaar vandaan komt.
In principe kan ons lichaam wel wat hebben en is het prima in staat om belastende stoffen via de bekende wegen (nieren, darmen, huid en longen) uit de weg te ruimen. Wordt de hoeveelheid giftige stoffen echter te groot, dan zet het lichaam zijn 'noodventielen' open.
De gevolgen hiervan variëren van lichte vermoeidheid tot eczeem, spierpijn, ontstekingen en soms zelfs koorts. Om erger te voorkomen is een regelmatige (één tot twee keer per jaar) inwendige schoonmaak dé sleutel naar een effectieve uitscheiding van 'slakken', de ongewenste stoffen die zich in ons lichaam hebben opgehoopt.
Dit zogenaamde ontslakken is in feite slechts een preventieve gezondheidsmaatregel, maar doordat de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen, voel je je een stuk lekkerder. Bijkomende voordelen zijn dat een ontslakkingskuur een verhelderend effect heeft op de geest en dat (eventuele) overtollige kilo's zullen verdwijnen. Altijd meegenomen, zo vlak voor de zomer!
Thuis of onder begeleiding
Het lichaam ontslakken kan op diverse manieren.
Je kunt intermittent fasting toepassen, dit is 'periodiek vasten',
waarbij het gaat om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten (vb. 16-24 uur) af met periodes van eten.
Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten.
Je kunt ook voor een aantal dagen je beperken tot
het drinken van vruchten- en groentesappen.
Het voordeel hiervan is dat het lichaam dan ook de nodige
vitaminen en mineralen binnen krijgt.
Er zijn steeds meer mogelijkheden om dergelijke inwendige schoonmaakbeurten onder professionele begeleiding te volgen. Voor veel mensen is dat een uitkomst omdat het ze de mogelijkheid biedt om eens helemaal afstand van hun dagelijkse beslommeringen te nemen. Tijdens de schoonmaakperiode wordt er naast gezonde voeding veel aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen, massages en andere lichaamsbehandelingen om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen.
Een goede voorbereiding
Voor wie liever thuis blijft, is een drie- tot maximaal vijfdaagse sapkuur een goed (en veilig) alternatief en een stuk goedkoper.
Volg uiteraard geen ontslakkingskuur bij ziekte of zwangerschap.
Overleg bij twijfel met je huisarts.
Als je een kuur thuis doet, probeer dan minstens drie of vier dagen vóór de drie sapdagen geen dierlijke vetten, koffie, zwarte thee, koekjes, zoutjes en alcohol te consumeren.
Neem als ontbijt bijvoorbeeld muesli met fruit, als lunch een lichte salade en eet 's avonds een lichte vegetarische maaltijd, bijvoorbeeld gestoomde groenten met wat zilvervliesrijst of pasta op basis van kikkererwten of linzen.
Eet heel bewust en kauw overdreven lang op iedere hap. Op die manier raak je sneller verzadigd en went het lichaam alvast aan minder eten.
Begin de kuur tijdens het weekend of wanneer je een niet al te druk programma hebt, want het is niet ondenkbaar dat vermoeidheidsverschijnselen, hoofdpijn, pijnlijke spieren, diarree, wisselende emoties of huidproblemen optreden. Raak niet bezorgd; dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam aan het ontgiften is.
Het is belangrijk om het tijdens de kuurdagen rustig aan te doen. Ga daarom ook niet fanatiek sporten want dat vergt te veel energie van je lichaam.
Een wandeling of wat fietsen kan wel.
Als je stopt met eten, laat je een belangrijk basisgebeuren los; maaltijden hebben naast de voedende functie ook een sociale functie en verdelen de dag in ochtend, middag en avond. Wie vast is als het ware het ritme van de dag kwijt en kan daardoor 'geïsoleerd' raken. Ook op emotioneel gebied kan er het een en ander loskomen.
Doe het daarom lekker rustig aan, gun jezelf rust en ontspan!
Wat mag je drinken en wanneer?
Tijdens de kuur is het belangrijk dat je veel drinkt.
Denk er bij het drinken van vruchten- of groentesappen aan dat je kleine slokken neemt, dan kan het lichaam het sap beter opnemen.
Begin de dag altijd met een kop gekookt water vermengd met het sap van een halve citroen. Dat brengt je lichaam op gang en bevordert de reiniging.
Zelfgemaakte sappen zijn natuurlijk altijd het lekkerst! Je kunt vers sap ook wat pittiger maken door er verse plakjes gember aan toe te voegen.
Gember werkt reinigend en is tevens een goede remedie tegen misselijkheid en slapte.
Om niet alleen koude sappen te drinken, kun je groentesappen verwarmen en als soep eten.
Als je er rustig de tijd voor neemt en veel verschillende sappen drinkt, is een ontslakkingskuur heerlijk en helemaal niet moeilijk. Voel het verschil!