Marthe van der Linden, veelzijdig ondernemer

Balans

 

Balans! Ik hou van dit woord, I love this word! Of eigenlijk is het 'j'aime ce mot' Want het komt van het Franse woord Balance, wat staat voor Evenwicht En hoe belangrijk is dit wel niet in je leven! Je weet van tevoren niet wat het leven allemaal voor je in petto heeft. Gelukkig maar! In je leven gebeuren er mooie dingen maar ook minder mooie en soms zelfs hele verdrietige die je zo doen wankelen dat je bang bent om je balans, je evenwicht en uiteindelijk misschien wel erger te verliezen.

 

Hoe kun je dit voorkomen? Hoe kun je er voor zorgen dat je blijft staan, no matter what.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je daar een gezonde balans, een gezond evenwicht in blijft bewaren?

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je blijft staan als je:

 • geen rooie cent meer hebt
 • letterlijk het gevoel hebt gek te worden van je hormonen
 • een geliefd iemand die heel dicht bij je staat verliest
 • elke nacht weer zo slecht slaapt dat je overdag nauwelijks kunt functioneren
 • je zo ziek voelt maar toch door moet gaan want je bent de enige die het geld binnen haalt.


............ schrijf dit voor jezelf eens op. Waar struggle je mee? Schrijf het van je af en deel het als je er zelf niet uitkomt! En ik snap dat om hulp vragen voor veel mensen nogal een ding is. Dat was het voor mij ook. Dat is het voor mij ook, nog steeds. Het liefst los ik alles in mijn eentje op. Toch weet ik dat er veel mensen bereid zijn te helpen als ze het maar weten dat je hulp nodig hebt.

In deze blog reik ik jou graag als grijze, wijze vrouw van 52;-) hele praktische tips en tools aan die direct toepasbaar zijn in je leven. Dat doe ik op vier gebieden die alle vier met elkaar verbonden zijn. Als er ergens iets niet lekker loopt, dan sluipt er langzaamaan disbalans in jouw leven. Dit wil je voorkomen, we gaan dus, jij gaat dus preventief goed voor jezelf zorgen! 

Financieel (tips voor ondernemers)

 1. Zorg voor meerdere inkomensstromen. Zeker 3. Ontwikkel dus bij de start al 3 verdienmodellen. Dat kunnen 3 projecten zijn die met elkaar samenhangen. Bijvoorbeeld, je biedt stapsgewijs steeds wat meer en de prijs die je daaraan koppelt verhoog je bij elke stap waarbij je wat meer aanbiedt.
 2. Ook al heb je meerdere inkomende geldstromen. Alles komt waarschijnlijk bij jou binnen op 1 bankrekening. Sluit meerdere (spaar-)bankrekeningen af en ga jouw geld verdelen over die rekeningen. Je gaat op deze manier werken met potjes. Er zijn ondernemers die jou kunnen helpen om dit te realiseren, winstadviseurs die de 'Profit First' methode toepassen. Zelf gebruik ik mijn eigen ontwikkelde 21-dagen spaar- en groeiplan, ook een methode om te werken met potjes.
 3. Zorg ervoor dat je snel betaald krijgt. Dat kan met een directe betaallink die je op je factuur plaatst. Of met een directe betaallink bij je product. Het kan ook met een factuur op rekening waarbij je schrijft dat mensen een korting mogen toepassen bij snelle betaling binnen 3 werkdagen.

Hormonaal (Speciaal voor vrouwen)

Wij vrouwen hebben veel te verduren met die rare hormonen die er soms voor zorgen dat je emoties all over the place zijn, zeg maar 'Jantje huilt, Jantje lacht'. Het kan voor veel lichamelijke en geestelijke ongemakken zorgen.


Met voeding en met aanpassingen in je leefstijl - want stress verergert al deze hormonale kwalen - kun je heel veel bereiken en kun je ervoor zorgen dat je veel aangenamer door die maandelijkse terugkerende periode heen gaat of

wanneer dit eindigt en je een andere wijzere fase 😊 ingaat.

 1. Wees niet bang voor gezonde vetten en eet ze! Je lichaam heeft gezonde vetten nodig om voldoende hormonen te kunnen aanmaken. Zorg met name voor voldoende omega 3-vetten. Deze zitten in vis. Als je - net als ik - geen vis eet, dan heb ik een goede Vegan balansolie voor je op basis van algen. Deze neem ik zelf elke dag in en de hoeveelheid gaat op basis van je gewicht. Ook heb ik deze balansolie op basis van vis. En deze Vis balansolie bevat de hoogste kwaliteit visolie, afkomstig van kleine pelagische vis zoals sardines, ansjovis en makreel. Je kunt ook bij mij laten checken hoe het met jouw innerlijke balans staat dmv een eenvoudige bloedtest (een prikje in de vinger). Want helaas krijgen we door ons huidige voedingspatroon vaak te veel omega 6 binnen, waardoor er dus disbalans ontstaat. Wil je daar wat meer over weten, stuur dan een mail naar [email protected] 
 2. Vooral vrouwen kunnen sterk verslaafd raken aan suikers, zeker in combinatie met verkeerde vetten en zout. Chocola, patat met lekker veel zout en mayonaise je kent het wel...zucht. Het lijkt dan alsof je lijf schreeuwt om dit soort voedsel. Probeer dit voor te zijn, dus weer het preventief werken en te allen tijde goed voor jezelf zorgen! Het eten van dit soort voedsel geeft een instant goed gevoel. Later alleen niet zo en voel je je ellendig. Voedingsmiddelen die je ook een goed gevoel geven bevatten tryptofaan zoals zonnebloempitten, boekweit, gezonde koolhydraten als bananen, blauwe bessen, chocola met een hoog cacaogehalte.
 3. Met hele kleine aanpassingen in je leefstijl zoals voldoende daglicht en beweging. Dus lekker naar buiten, wandelen in de natuur.

Mentaal (voor iedereen)

 1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning in je drukke leven. Plan echt letterlijk elke dag me-time momenten in. Dat kan 's morgens zijn door een uurtje eerder op te staan en zo rustig de dag in stilte even helemaal voor jezelf te beginnen. Het kan ook door de dag heen, even kleine oplaadmomenten, al is het maar even op de wc;-). In de natuur wandelen, yoga, meditatie het zijn allerlei mogelijkheden die eenvoudig toe te passen zijn.
 2. Wees alert op je eigen ademhaling. We vergeten dit vaak helemaal, omdat dit een soort automatisch iets is geworden. Maar de valkuil hier is juist dat je vaak -zonder dat je het weet- helemaal verkeerd adem haalt. Je ademhaling zit heel hoog bij stress. Of kan zelfs even stokken/stil vallen bij het lezen van een e-mail. Met eenvoudige oefeningen kun je je eigen ademhaling onder controle houden.
 3. Ook hier kun je met voeding weer zoveel bereiken. Wees lief voor je lichaam en beloon het met goede onbewerkte pure voeding. Eet volop plantaardig en eet zeker 500 gram groente per dag. 

Fysiek (voor iedereen)

 1. Wandelen is elke dag goed toe te passen. Start je dag voordat je aan de slag gaat met een half uurtje wandelen. Of maak nu eindelijk eens die lunchwandeling. 's Avonds voor het slapen gaan nog even een uurtje mindful wandelen en je slaapt die nacht een diepe slaap om vervolgens energiek op te staan.
 2. Fietsen. Nederland is een echt fietsland. Er zijn ontzettend veel leuke fietsroutes uitgestippeld voor je. Plan een fietstocht of fiets naar je werkplek, naar de supermarkt, naar je goede vriendin.
 3. Dansen is heerlijk! Niet alleen voor je lichamelijke conditie, maar het zorgt ook voor blijheid, een vrij gevoel, ontspanning. En wat zal ik zeggen 'het is gewoon superleuk om te doen'. Zelfs mijn honden vinden het leuk;-) 

A Natural Way Of Living Community 

Word ook lid van de 'A Natural Way Of Living Community' waar volop tips, recepten en workshops worden gegeven.
Je bent al lid voor € 29,95 per jaar.
 

A Natural Way Of Living Community van natuurvoedingskok en leefstijlconsulent Marthe van der Linden