Financieel Wijzer

 

Ga jij wel eens op zoek naar die Pot met Goud achter de Regenboog?

Na een hoop gestruggle in de eerste jaren van het ondernemerschap. Van vallen, opstaan, doorgaan en een andere weg inslaan. Van overleven naar meer rust en gewoon normaal ontspannen ondernemen. Gewoon normaal? Ja, je leest het goed. Want dat gun je toch iedereen: ontspannen door het ondernemende leven gaan. Geen 80 uur per week werken en ook niet strak staan van de financiële stress. En dat is nu precies wat ik zag en zie bij veel ondernemers en ja zo was het bij mij niet veel anders. Totdat ik goed omviel en mij maar al te goed realiseerde dat ik zo niet verder kon, niet verder wilde. Ik ging op zoek.

 

Op zoek naar hoe het ook anders zou kunnen...

Mijn zoektocht begon ik halverwege 2019. En met mijn zoektocht zette ik de eerste stappen in de oprichting van het mooie platform PowerVrouwen. Een warm ondernemersnest voor vrouwelijke ondernemers.

Aan het eind van de Regenboog vind je de Pot met Goud. Heb je het wel eens geprobeerd? Naar de Regenboog toelopen om te kijken of er echt een Pot met Goud te vinden is?

 

Volksgeloof, bijgeloof en sprookjes

Ik ben gek op dit soort volksgeloven of sprookjes. Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit werkelijk zo zou zijn.

 

Die Regenboog zie ik zo nu en dan wel eens. Maar hoe bereik je nu die Pot met Goud? Laatst nog zag ik een Regenboog. En gelijk kwam dit in mij op 'Aan het eind van de Regenboog, wacht mij een Pot met Goud'. En daarna moest ik hard om mijzelf lachen. Want het is een leuke gedachte, maar zo werkt het in 'het echte leven' natuurlijk niet.

 

Toch begint het juist hiermee: met geloof, met verwachting, met humor, met denken in mogelijkheden en bovenal dit alles tezamen met een positieve mindset.

 

Geld mag wat mij betreft stromen, zowel in als uit, als een rustige kabbelende beek in een groen bos.

 

Ondervind je veel stress en angstige gevoelens rondom geld, ga dan eens letterlijk wandelen in een groen bos op zoek naar zo'n rustig kabbelende beek. Ga erbij zitten, sluit je ogen en adem diep in en rustig uit.

 

Een fijne ontspanningsoefening is 4 tellen inademen door de neus, 7 tellen de adem vast houden (buik zwelt wat op) en 8 tellen langzaamaan uitademen door de mond (buik neemt weer normale proporties aan).

 

Lees daarna eens mijn tips, laat ze bezinken, lees ze nog eens, schrijf ze op en kom letterlijk in actie door met elke tip aan de slag te gaan.

Tip 1. Verhoog je eigen financiële kennis

Het mooie van in deze tijd leven is dat alles op internet te vinden is. Lees, leer en verrijk je financiële intelligentie. Daarnaast zijn er ook geweldige boeken te lezen met hele praktische tips. Leer en laat je inspireren door anderen!

 

Tip 2. Door overzicht hou je inzicht

Maak een overzicht van wat er binnen komt en wat er uitgaat. Stuur daarbij op je bankcijfers. Na afloop van de maand zie je wat je hebt uitgegeven en waaraan. En ook als je inkomsten erg wisselen, geeft het wel een indicatie. Voordat je kijkt hoe je jouw inkomsten kunt verhogen, neem dan eerst eens al je uitgaven onder de loep. Check regelmatig of kosten niet verlaagd of helemaal geschrapt kunnen worden. Zoals kosten van verzekeringen, internet, telefoons (heb je daar meerdere van nodig en de nieuwste van de nieuwste?), abonnementen, enzovoorts.

 

Een handige hulp hierbij is een gewoon ouderwets huishoudboekje of budgetplanner.

Tip 3. Schrap dure gewoontes

Dure gewoontes? Ja maar die heb ik helemaal niet hoor...

Uhm, tja, dat weet ik net zo niet hoor. We leven hier in Nederland, een welvarend land. En wij mensen zijn gewoontedieren. Die dure gewoontes sluimeren er soms zo heel makkelijk in: elke dag die dure kop koffie of de lunch ergens onderweg. Toch maar de auto ipv de fiets. Om de 2 jaar een nieuwe smartphone want 'het mag toch weer'.

 

Leg je gewoontes eens onder een vergrootglas en kijk wat je kunt besparen. 

 

Want wist je dat Nederlanders echte koffieleuten zijn, maar dat de ouderwetse koffiezetmethode nog altijd het goedkoopste is. En dat je voor een lunch buiten de deur al snel rond de € 5,- kwijt bent. Smeer dus wat vaker lekker je eigen bammetjes en neem een thermoskan koffie of thee mee. 

 

Ga eens aan het rekenen

Zo maakte ik voor mij zelf een rekensommetje, als ik aan mijn chocoholic verslaving eens paal en perk zou stellen, dan zou ik mooi aan het eind van dit jaar een aardige buffer hebben voor 'rainy days'.

Tip 4. Ga werken aan je eigen potentieel

Echt waar er zit zoveel potentie in JOU, in jouw eigen kunnen. Moedig jezelf aan! Kijk in de spiegel en zeg hardop: Ik kan dit! Ik los dit op! Ik denk in mogelijkheden en zorg voor een oplossing!


Wat is jouw persoonlijke doel?

Waar sta je nu en waar wil je heen in jouw leven. 

 

  • Heb je jouw levensdoel duidelijk voor ogen?
  • Heb je deze op papier staan?
  • Heb je de lijnen uitgezet die je steeds dichter bij dit doel brengen?


Blijf werken aan je eigen potentieel. Want de wereld is volop in beweging en als mens kun je niet stil blijven staan. Want uiteindelijk stagneer je en val je om.

Tip 5. Stel jezelf een financieel doel 

Juist door je financiën goed te regelen en ergens naartoe te werken, ontstaat er rust. Niet alleen rust in je financiën maar ook in je hoofd, in je lijf, voor je gezin, enzovoorts. Door te werken met een vastomlijnd plan ervaar je minder stress en ga je doelgericht werken aan een leven waarin jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld.


Hoe doe je dit in de praktijk?

Bereken jouw Netto Kritische Waarde. Dit is het bedrag in jouw investeringsfonds dat ervoor zorgt dat je nooit meer hoeft te werken. Om tot jouw Netto Kritische Waarde (NKW) te komen, heb je 2 factoren nodig:

Jouw uitgaven per jaar: bepaal voor jezelf jouw maandelijkse en jaarlijkse basisuitgaven. Dit zijn dus uitgaven aan basisproducten zoals eten, verzekeringen, vervoer, hypotheek of huur, etc. Dit bedrag is dus exclusief luxe dingen zoals vakanties en dergelijke.

Heb je daar nu helemaal geen zicht op? Download dan snel jouw laatste privé bankafschriften en zet het voor jezelf eens op een rijtje.

En:

Jouw Return On Investment

Return On Investment oftewel ROI is een belangrijk onderdeel om financieel gezien zo snel mogelijk vooruit te komen.

Krijg je 1% rente op de bank dan is jouw ROI dus 1%.

Je gaat dus op zoek naar mogelijkheden die jou een zo hoog mogelijke ROI -minimaal 10%- opleveren. Want het is belangrijk om een zo hoog mogelijke ROI te hebben omdat op die manier jouw geld hard voor jou werkt in plaats van andersom.

De eerste stap hierin is om van elke euro die binnenkomt tenminste 10% opzij te zetten en daarmee een pot op te bouwen. Met het geld in deze pot kun je vervolgens gaan investeren en daarmee uiteindelijk financiële vrijheid bereiken.

 

Draag je het vrouwelijk ondernemerschap een warm hart toe en wil je hierin investeren. Dan heeft PowerVrouwen een mooi investeringsplan: investeer €  150,- en ontvang dit bedrag binnen 1 jaar terug mét 10% rendement.

 

Klik hieronder op de button en lees hier meer over. 

Tip 6. Verhoog je Cash Flow 

Cash Flow betekent kasstroom. Wil jij jouw financiële doel behalen, dan is het belangrijk dat je gaat kijken naar manieren hoe jij die maandelijkse kasstroom kunt verhogen.

Hoe verhoog je nu die maandelijkse kasstroom of met andere woorden 'hoe zorg je voor meer inkomsten?'

Een manier om die inkomsten te genereren, is door het opzetten van passief inkomen. Inkomen waar je één keer voor werkt en dat vervolgens elke maand terug blijft komen.

Dat kan bijvoorbeeld zijn een boek, reproductie van jouw kunstwerk of foto, software, een online cursus, aandelenhandel of onroerend goed dat je verhuurt. Er is ontzettend veel Cash Flow te bedenken. Soms is er een economische crisis nodig, waardoor mensen opeens in staat zijn allerlei oplossingen te bedenken. Kijk maar naar Airbnb of Uber.

Laat een ruimte op je werk/in huis of auto die jij niet gebruikt, dus niet leeg of stil staan, maar doe er iets mee! Je kunt ook in jouw business iets in één keer zo goed opzetten en die waarde aan tientallen, honderden of misschien wel meer mensen  door geven. Kijk maar naar al die online trainingen en youtube filmpjes.

Tip 7. Discipline
Met geld is het soms net als met snoep, als je het hebt en voor je ziet liggen, eet je het op. Het is dus essentieel om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten om dit soort (vr-)eetbuien te voorkomen. Zelfdiscipline kun je aanleren door een budget te volgen. 

Bijvoorbeeld: je kunt een weekbudget hanteren voor jouw boodschappen.

Een van de fouten die mensen maken is dat, zodra er meer inkomt, er meer wordt uitgegeven. Het is juist op het moment dat de inkomsten vanuit je bedrijf goed doorlopen, heel goed om op de kleintjes te blijven letten.

Er zijn diverse tools, planners en tips te vinden op internet over begroten en budgetteren.

Zie geld als iets dat mag stromen, heb er geen angst voor en vraag om hulp als je er niet uitkomt.

A Natural Way Of Living Community 

Word ook lid van de 'A Natural Way Of Living Community' waar volop tips, recepten en workshops worden gegeven.
Je bent al lid voor € 29,95 per jaar.
 

A Natural Way Of Living Community van natuurvoedingskok en leefstijlconsulent Marthe van der Linden