Receptboekjes Gezonde Feestmenu's
incl. btw, excl. verzendkosten
Standaard verzending 1 - 3 Werkdagen
Ontvang elke maand het receptenboekje Gezonde Feestmenu's in je mailbox
Ga thuis aan de slag en maak zo'n heerlijk én gezond feestmenu klaar voor vrienden, familie of collega's
Bestel 1 receptenboekje voor 1 euro per maand en je ontvangt het in je mailbox!
Of kies voor het 12 maanden abonnement voor 12 euro met elke maand een gezond feestmenu in je mailbox!
Per maand, elke maand anders, kook en eet feestelijk gezond mee met het seizoen!
Koken geeft ontspanning
Koken ontspant, mits je het goed voorbereidt.
Hoe bereid je je voor:
1. Zorg ervoor dat je de ingrediënten al in huis hebt. De boodschappen doen is niet mijn favoriete onderdeel. Je kunt ze natuurlijk laten bezorgen. Toch raad ik je aan ze zelf te halen, bij voorkeur op de fiets of lopend. Schrijf altijd een boodschappenlijstje, zo vergeet je niks en koop je ook niet meer dan noodzakelijk. Doe de boodschappen bij voorkeur op een tijdstip dat de ergste drukte voorbij is. Zelf doe ik ze vaak ‘s avonds, de weekenden vermijd ik zoveel mogelijk.
Tip: mijn lijstje schrijf ik altijd op zo’n manier zoals de looproute van de supermarkt is. Bij mijn supermarkt ligt de groente en het fruit vooraan, dus ik begin met mijn favoriete onderdeel: heel veel veggies!
2. Afhankelijk van hoe druk je bent, kun je je ook al ‘s avonds voorbereiden voor de volgende dag. Zelf ben ik overdag tussen 6:00 uur en 18:00 uur actief bezig met werk en mijn 2 honden. De avonden staan in het teken van afbouwen, socialising en ontspanning. Mijn ontbijt en soms ook al lunch bereid ik regelmatig ‘s avonds. Ik kies voor goede kwaliteit producten, zoveel mogelijk biologisch en onbewerkt. Voedsel dat voedt, dat jouw lichaam verwarmt en afkoelt wanneer nodig. Eten boordevol levenskracht dat jou energie geeft, elke dag weer, elk seizoen weer anders.
Tip: voedsel dat voedt daar heb je niet zoveel van nodig. Dus bezuinig niet op de kwaliteit van eten. Gebruik alles van de verschillende groentesoorten. Je kunt alles gebruiken van de steeltjes van peterselie tot aan de bloemkoolbladeren. En van radijsblaadjes maak je een heerlijke boterhamspread of pesto. Voedsel dat vult waarbij je jezelf vol stopt met eten dat niks, nada voor je doet kost niet alleen een hoop centjes maar het kost je op den duur ook je gezondheid: op de langere duur breng je schade toe aan je eigen lichamelijke en mentale welzijn.
3. Pak het recept erbij. Je kunt dit uitprinten of zet het op je beeldscherm. Zelf ben ik toch nog wel van het uitprinten. Dat doe ik dan op gerecycled papier. Lees het recept eerst goed door. Zorg voor een schone werkruimte en zet alle ingrediënten klaar. Maak er iets gezelligs van voor jezelf, bijvoorbeeld met je favoriete muziek. Zet een glas thee of water klaar. Of een lekker biologisch wijntje. En koken maar. Succes en eet smakelijk🤍
Shii-take soep
Maaltijdsoep met een vleugje warmte (voor 4 personen)
Tijdsduur: ± 60 minuten
Ingrediënten:
- 2 bossen lente-uitjes
- 100 ml sesamolie
- 450 gram tofu
- 20 gram sesamzaad
- 500 gram shii-takes
- 1 ½ liter groentebouillon
- 1 grote zoete aardappel/winterpeen
- 100 gram rijst
- 3 cm gemberwortel
- sojasaus
Benodigdheden:
- grote soeppan
- hapjespan of wok
Hoe maak je het:
1. Was de lente-ui en snijd deze in stukjes. Snijd de tofu in blokjes. Maak de shii-take schoon met wat keukenpapier of een borsteltje en scheur in 4 stukken. Schil de aardappel of maak de winterpeen schoon en snijd deze in blokjes. Schil de gemberwortel en snijd in stukjes.
2. Zet een hapjespan of wok op een laag vuur, verhit daar 50 ml sesamolie in. Voeg tofublokjes en gemberwortel toe en bak kort. Laat ze afkoelen op een bord met keukenpapier. Verhit de overige olie in een grote stevige soeppan en bak ¾ van de lente-uitjes met de shii-takes mooi bruin.
3. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de rijst en de aardappel/peen toe en laat de soep op een laag vuur ongeveer 30 minuten koken. Rooster ondertussen de sesamzaadjes in de wok/hapjespan.
4. Proef en voeg als de rijst gaar is, de tofu toe en breng op smaak met sojasaus. Garneer met lente-ui en bestrooi met sesamzaad. Lekker met zuurdesembrood.
* de tofu kun je vervangen voor blokjes fetakaas